6. KİTABI OKURLARIYLA BULUŞTU

Batı Yakası TV
Batı Yakası TV  - Editör
2 Min Okuma

Batıyakası Tv “Tarihte Yolculuk” program yapımcısı Evrensel Kültür ve Sanat Derneği Başkanı, Araştırmacı-Yazar Resul Orman’ın 6. Kitap çalışmasıyla birlikte okuyucusuyla buluştu. “Dilden Dile Fıkralarla Emir Timur ve Nasrettin Hoca” isimli kitap çalışmasında çağdaş olmayan yani birbirini görmeyen lakin halk tarafından Ankara Savaşının bıraktığı olumsuz etkileri fıkra ile Nasrettin Hoca üzerinden Emir Timur’dan almaya çalışan ve dilden dile dolaşa gelen fıkralar üzerinde bir araştırma çalışması.

Yazar Resul Orman bu çalışmada önce Ankara Savaşını sonra Emir Timur ve Nasrettin Hoca hayatını kısaca ve en sonunda ise Fıkralara değinerek tarihe not düşmeye çalıştığını ifade etti.

Resul Orman kitabı ile ilgili şu bilgileri paylaştı;’’ Tarihin büyük ve yenilmez komutanı Emir Timur ile Anadolu’nun olduğu kadar birçok Türk toplumunda kabul gören Nasrettin Hoca veya Hoca Nasrettin fıkralarına toplumsal bir bakış ile ele almaya çalışacağız. Bir derleme olan ve özellikle belirtmem gereken husus Emir Timur ile Nasrettin Hoca çağdaş olmamasına rağmen, toplumun Ankara’nın Çubuk Ovası’nda gerçekleşen ve Timurlular Devleti’nin Osmanlı’ya karşı mutlak zaferi ile sonuçlanan 1402 Ankara Savaşı ve savaş sonrasında Anadolu coğrafyasında yaşanan kötü ve buhranlı durumu Nasrettin Hoca ve Emir Timur arasında geçen fıkralar üzerinden anlatılmaya çalışılmıştır.

Bu fıkralarda tarihsel süreçlerin dışında baktığınızda günümüzde çıkarılacak birçok ders olduğunu dile getirmek istiyorum. Bunlardan bir örneği “Fil” fıkrası olup günümüzde hâlâ geçerliliğini korumaktadır. Bu çalışma yaklaşık üç senedir üzerinde çalışarak günümüz yazı dünyasına kazandırmaya çalıştık ve bu konuda ilmine başvurduğum Doç. Dr. Murat Özkan hocamızın ilminden faydalanmanın haklı gururunu yaşadık. Ankara Savaşı ile ilgili bilgiler ve halkın penceresinden Emir Timur Nasrettin Hoca fıkralarıyla tüm okuyucularımıza şimdiden keyifli okumalar dileriz.’’

Bu haberi paylaş
Yazar Batı Yakası TV Editör
Takip Et:
Batı Yakası TV - Bölgenin Tek İnternet Televizyonu
yorum Yap