YAPAY RESİFLER DENİZ CANLILARINA YUVA OLACAK (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Batı Yakası TV
Batı Yakası TV  - Editör
2 Min Okuma

Biyolojik çeşitliliğin korunması arttırılması için deniz canlılarına yuva olacak 100 yapay resif Gebze Eskihisar’da belirlenen noktalara denize bırakıldı. Eskihisar Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi’ni koruma çalışmalarında en ciddi adımları Kocaeli’nin attığını vurguladı.

İzmit Körfezi’nde balıklar için yaşam alanları oluşturarak biyoçeşitliliği artırmak amacıyla Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün de katılımıyla gerçekleşen programda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tahir Büyükakın, Körfez temizliği ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdiği konuşmasında, Marmara Denizi’nde İstanbul’un adım atmaması halinde temizliğin sağlanamayacağını ifade etti.

BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Başkan Büyükakın konuşmasında şunları söyledi; ‘’İlk baktığınızda bir yere bir park yapmak gibi gözükmüyor. Elle tutulan gözle görülen bir şey değil gibi. Elektrik olduğunda varlığı fark edilemez ama yanmadığında o hizmetin ne kadar önemli olduğu anlam kazanır. Marmara Denizi’nde bir müsilaj ile karşılaşıldığında oranın önemini anlıyoruz. Tıpkı bir insan vücudunda bir hastalığın ilerlemesi sesiyle ilerlemesi gibi deniz ekosisteminde de üreticilerin artmasıyla birlikte tabii küresel ısınmayla bağlantılı sıcaklıkların artmasıyla birlikte belirli mikroorganizmaların popülasyonunun artışı gibi problemleri Marmara Denizi’nde gerçekten çok büyük tehdit haline getiriliyor. Çevre Bakanlığı tarafından takip edilen bir eylem planı var.  Biz elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.”  Dedi.

Konuşmanın ardından yapay resifler Eskihisar sahili açıklarında belli noktalara vinçlerle denize indirildi.

YAPAY RESİF NE İÇİN KULLANILIYOR?

Yapay resif; sucul canlılar için barınma alanı ve sesil organizmalar için tutunma yüzeyi oluşturmak amacıyla, doğal taşlardan paslanmaz çeliğe kadar çeşitli materyallerden üretilerek deniz tabanına yerleştirilen yapılar olarak tanımlanıyor. Kontrollü batırılan deniz araçları ve beton bloklar yapay resiflere örnek olarak gösteriliyor. Deniz canlıları için barınma, beslenme ve üreme alanı oluşturan kayalık bölgeler, mercan alanları ve deniz çayırı tarlaları gibi doğal habitatların yetersiz olduğu bölgelerde türlerin çeşitliliği ve balık popülasyonunun çoğalmasını sağlamak üzere yapay resifler kullanılıyor. Ayrıca mercan alanları ve deniz çayırları gibi doğal habitatların korunması ve iyileştirilmesi sağlanarak illegal sürükleme ağı kullanımı engelleniyor ve sportif balıkçılık ile dalış turizmi de geliştiriliyor.

Bu haberi paylaş
Yazar Batı Yakası TV Editör
Takip Et:
Batı Yakası TV - Bölgenin Tek İnternet Televizyonu
yorum Yap