Gebze’de faaliyet gösteren eğitim sendikaları iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Tüm yurt genelinde gerçekleştirilen eylemin Gebze ayağı Eskiçarşı tarihi Çeşme önünde toplanan öğretmenler 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı. Öğretmenlik Meslek Kanunu’na tepkilerini dile getiren sloganlar atan öğretmenlere meydanı dolduran vatandaşlar da destek verdi. Daha sonra Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır basın açıklaması yaptı. Bahadır “Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Türkiye’de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur. Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir” dedi.
YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNDE BİR ÜCRET ARTIŞINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER YAPILMALI
Eylem Bahadır’ın ardından Eğitim-İş Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanı Bülent Metin öğretmenlerin taleplerini sıraladı; “Taleplerimiz çok açık: Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli ve eğitim sendikaları ile tüm eğitim emekçilerinin görüşlerinin de yansıyacağı şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ülkedeki gerçek enflasyonda eğitim emekçisinin alım gücünün ne kadar düştüğü de açıktır. Oysa insanlık onuruna yaraşır ücretler alarak çalışmak bir haktır! Tüm eğitim çalışanlarının yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışına ilişkin düzenlemeler yapılmalı ve 1. dereceye gelmiş tüm kamu çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmelidir. Ayrıca eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği, ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmelidir.
KAMUSAL EĞİTİM SAĞLANMALIDIR
Sosyal devlet ilkesi gereği, tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmalı ve aile çocuk yardımı tutarları iyileştirilmeli, vergi dilimi adaletsizliğine son verilmelidir. Öğrencilerimize öğretebileceğimiz en büyük değerlerden biri adalet iken eğitimin bu değerden yoksun hale gelmesi kabul edilemez. Kamuda mülakat uygulamasına derhal son verilmeli, her kadro hak edilerek alınmalıdır. Eğitim Anayasal bir hak iken ve bu hakkın ayrılmaz parçası olan barınma, beslenme ve ulaşım konusunda sosyal devletin varlık göstermemesi kabul edilemez. Öğretmenlerimizin tüm bu hakları devlet güvencesine alınmalı ve kamusal eğitim sağlanmalıdır” dedi.