KANKO, AİLE HEKİMLERİNİN İSYANINI MECLİSE TAŞIDI!

Batı Yakası TV
Batı Yakası TV  - Editör
3 Min Okuma

“Hekimlerin, hastalara antibiyotik yazmak ya da yazmamak arasında bırakılması kabul edilemez!”

Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerine yönelik getirdiği yeni yönetmelik değişikliklerine tepki gösteren CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na seslenerek, yeni düzenlemelerin aile hekimlerinin mesleki yükünü artırırken, ciddi maddi ve profesyonel kayıplara yol açtığını vurguladı.

Aile hekimlerinin karşı karşıya kaldığı sorunlara değinerek, yeni düzenlemelerin pratikte uygulamada yarattığı çelişkili durumlardan dolayı sağlık hizmetlerinin kalitesinin tehdit altında olduğunu belirten Kanko, “Aile hekimleri, hastalarına antibiyotik yazmak ya da yazmamak arasında zorlu bir ikilemle karşı karşıya kalıyor. Eğer hastanın talebi doğrultusunda antibiyotik yazarlarsa fazla antibiyotik reçetesi nedeniyle cezalandırılıyor; yazmazlarsa hastadan düşük puan alıyor ve yine ceza alıyorlar. Her iki durumda da aile hekimleri maddi kayıplarla karşılaşıyor,” diye konuştu.

“Aile Hekimlerinin Yeni Yönetmelik İsyanını dile getirmek istiyorum” diyen Kanko TBMM’deki konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Aile hekimleri, sağlık sisteminin temel taşlarından biridir. Ancak, son dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan yeni yönetmelik değişiklikleri, aile hekimlerinin mesleki sorumluluklarını daha da zorlaştırırken, aynı zamanda maddi ve profesyonel anlamda ciddi kayıplara uğramalarına neden olmaktadır. Aile hekimlerinin haklı isyanı, özellikle yeni düzenlemelerin pratikte nasıl işlediğiyle ilgilidir ve sağlık hizmetlerinin kalitesini de tehdit etmektedir.

Yeni düzenlemeye göre, aile hekimlerine antibiyotik yazdırmak ya da yazmamak arasında kalmak gibi bir çıkmaz dayatılmaktadır. Hasta antibiyotik isterse, yazmak zorunda kalan hekim, bu tedaviye dair fazla yazım nedeniyle ceza alırken; antibiyotik yazmazsa, hasta tarafından düşük puan verilmekte ve yine ceza uygulanmaktadır.

Her iki durumda da aile hekimi maddi kayıplara uğramaktadır. Bu durum, aile hekimlerinin mesleki sorumluluklarını yerine getirirken, halk sağlığını riske atmaya itmektedir. Çünkü yanlış tedavi için cezalandırılan hekim, gerçek tedavi yöntemlerine odaklanamamakta ve hasta memnuniyeti ile sağlık hizmeti kalitesi arasında sıkışıp kalmaktadır.

Hasta antibiyotik istedi, yazdın. Fazla antibiyotik yazmaktan paran kesiliyor. Antibiyotik yazmadın, bu sefer hasta düşük puan verdi, yine paran kesiliyor. Hasta senede 7 kere sağlık sistemine başvurursa, aile hekiminin parası kesiliyor. Hasta 6 aydan fazla hiç gelmez ve hasta olursa gene aile hekiminin parası kesiliyor. Hasta askere gitti, 6 ay aile hekimine uğramadı, askerde olduğu için çağıramıyorsun ama paran kesiliyor. Doktor boş olsa da, yan odadaki doktorun kuyruk bekleyen hastalarına bakamıyor. Hasta başka şehre taşınıp direkt olarak hastaneye giderse, eski doktorunun parasından kesiliyor.

Sonuç Olarak, Yeni yönetmelik değişikliklerinin sağlık sistemini daha verimli hale getirmeyi amaçladığı iddia edilse de, pratikte aile hekimlerine dayatılan bu kurallar, hem sağlık hizmetinin kalitesini hem de hekimlerin motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Aile hekimleri, hasta odaklı bir sağlık hizmeti sunmak yerine, sadece maddi kaygılarla hareket etmek zorunda kalmaktadır. Bu da, sağlık sisteminin asıl amacından sapmasına neden olmaktadır. Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin mesleki özerkliğini ve pratikte karşılaştıkları engelleri dikkate alarak, yeniden düzenlemeler yapmalıdır. Bu sistemin sadece verimliliği artırmakla kalmayıp, insan odaklı bir sağlık hizmetine dönüşmesi gerekmektedir” dedi.

Bu haberi paylaş
Yazar Batı Yakası TV Editör
Takip Et:
Batı Yakası TV - Bölgenin Tek İnternet Televizyonu
yorum Yap