Asgari ücret süreci başlarken sendikalarda ücret belirlemeye başladı. DİSK asgari ücret talebini 13 bin 200 TL olarak açıkladı, asgari ücretin yılda dört kez belirlenmesini istedi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücret talebini 13 bin 200 TL olarak açıkladı. DİSK ayrıca ülkedeki yüksek enflasyon dikkate alındığında asgari ücretin yılda dört kez belirlenmesini istedi.
DİSK Genel Merkez yöneticilerinin DİSK Genel Merkezinde düzenledikleri basın toplantısında açıklamayı DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Asgari ücretin ortalama ücret olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, “Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırı 26 bin TL’nin üzerindir. Bir evde iki kişi çalıştığında yoksulluk sınırının aşılması gereklidir. Bu nedenle asgari ücret en az net 13 bin 200 TL olmalıdır. Bu miktar 2023 yılı içinde tekrar değerlendirilmelidir. Bunun altındaki miktarlar adaletten uzak olacaktır” dedi.
Asgari ücret belirlenirken, dar gelirlilerin gıda enflasyonu ve kişi başına milli gelir artışı esas alınmasını isteyen Çerkezoğlu, “Böylelikle asgari ücretin gerçek enflasyon karşısındaki kayıpları giderilerek büyümeden pay alması sağlanmalıdır. Asgari ücret yüksek enflasyon koşullarında yıl içinde tekrar belirlenmeli, yaşadığımız yüksek enflasyon koşullarında enflasyon tek haneli oranlara düşünceye kadar asgari ücret yılda dört kez belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.
“İŞÇİNİN AİLESİ DİKKATE ALINMALI”
Asgari ücret tespitinde işçinin ailesinin hesaba katılmadığını dile getiren Çerkezoğlu, “Asgari ücret tespitine ilişkin 131 sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır. Asgari ücret, uluslararası standartlara uygun şekilde sadece bir işçi üzerinden değil işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir tutar olarak belirlenmelidir” dedi.
“VERGİ DİLİMİ ORANI YÜZDE 10’A DÜŞÜRÜLMELİ”
Asgari ücrete sağlanan vergi muafiyeti ve desteği yanında asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oranın da yüzde 10’a düşürülmesini talep eden Çerkezoğlu “Vergi dilimleri tarifesi en az kişi başına GSYH oranında artırılmalı, çalışanların yılın ilk aylarında üst vergi dilimlerine girmesi, yıl içerisinde ücretlerinin düşmesi engellenmelidir. 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Yasa’dan önce asgari ücretten düşük emekli aylığı söz konusu değildi. Günümüzde en düşük emekli aylığı hazine tarafından karşılanan destekle 3 bin 500 TL’ye tamamlanmaktadır. En düşük emekli aylığı asgari ücret olmalı ve tüm emekli aylıkları da aynı oranda yükseltilmelidir” diye konuştu.
“SENDİKALAŞMA ORANI ARTIRILMALI”
“Bugün asgari ücretle çalışanların oranının olağanüstü arttığı ülkemizde asıl meselemiz, ülkemizi bir asgari ücretliler toplumu olmaktan kurtarmak ve ücret düzeylerimizi toplu pazarlıkla, toplu sözleşmelerle belirlemektir” diyen Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Temel meselemiz Türkiye’de sendikalaşma ve toplu pazarlık kapsamını artırmaktır. Milyonların asgari ücrete mahkûm edilmemesi için sendikal hakların kullanımının önündeki tüm yasal ve fiili engeller, barajlar kaldırılmalı, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi toplu pazarlık kapsamı genişletilmelidir.