Sanayi ve ticari faaliyetler açısından ülke ekonomisine katkılarıyla ön plana çıkan Kocaeli’de bazı firmalar tarafından toplanan kayıt dışı kaçak yağlar, sanayi esnafın tepkisine neden oldu.
Özellikle küçük sanayi esnafına dadanan bazı firmalar, MOTAT sisteminin dışında hareket ederek, atık yağları kaçak bir şekilde toplayıp, kent ve ülke ekonomisine darbe vurmaya devam ettiği ileri sürüldü. Küçük sanayi esnafından kayıt dışı topladıkları kaçak yağları işleyerek yine kaçak işlerde kullanan bu firmalara dikkat çekerek, yetkililere sesini duyurmaya çalışan bir esnaf, “Kocaeli’de bu konuyla ilgili kaçak iş yapanlar, küçük esnafın peşinde…” diyerek sitem etti.
KAÇAK PAZARIN ÖNÜNE GEÇİLSİN
Konuyla ilgili şikayetlerini dile getiren esnaf, yetkililere seslenerek, “Yıllardır küçük sanayi sitesinde esnaflık yapıyorum. Bazı esnaflarımız konudan bir haber olduğu için, kapısının önüne gelen bir takım kayıtdışı iş yapan firmaların talepleri doğrultusunda atık yağları veriyorlar. Kocaeli’de kaçak yağları toplayan firmaların önüne geçilemiyor. Denetimler yapılmıyor. Kayıt dışı iş yapan firmaların topladıkları 15-20 ton atık yağlar, işlenerek kaçak işlerde kullanılıyor.
MOTAT’A KAYIT YAPTIRIN!
Ülkemizde MOTAT diye bir sistem var, bizim şehrimizde atık yağları toplayan bazı firmalar MOTAT’a kaydını yaptırarak, atık yağları toplayıp, Tuzla’daki bölgeye götürülüyor. Burada toplanan atık yağlar işlenerek, geri dönüşüme kazandırılıyor. MoTAT, Mobil Atık Takip Sistemi, tehlikeli atıkların izlenmesini ve kontrol edilmesini sağlayan bir sistemdir. Küçük sanayi esnafımız MOTAT’a kaydı olmayan firmalara atık yağlarını vermesinler.
BÜYÜK ŞEBEKE, KÜÇÜK ESNAFIN PEŞİNDE!
Kısacası atık yağlar, MOTAT sayesinde büyük firmalardan sistemli bir şekilde kayıt altına alınıp, toplanırken, bu durum maalesef küçük sanayi esnafında geçerli olmuyor. Kaçak atık yağ toplayan firmaların önüne geçilsin. Kocaeli’de bu konuyla ilgili kaçak iş yapanlar, küçük esnafın peşinde… Caydırıcı olması için yaptırımlar ve denetimler yapılsın” dedi.