Gebze’de konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmekten başka seçeneği yok. Türkiye kritik teknolojilerde bir sıçrama, bir atılım ortaya koymadığı müddetçe biz orta gelir tuzağını aşamayız” dedi.
TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde TÜBİTAK 1004 Programı Kapsamındaki Yüksek Teknoloji Platformları Değerlendirme Toplantısı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katılımıyla gerçekleştirildi. TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklenen 20 Platform Yöneticisi ve Ortaklarının katıldığı toplantıda platformlarda yürütülen projelere ilişkin sunumlar yapıldı. Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Önümüzdeki dönemde bu kaynakları artıracağız Sizler yeter ki güçlü şekilde yolunuza devam edin. Yeter ki bu çalışmalar Türkiye’nin kalkınma yolculuğunda çarpan etkisi oluşturacak, katma değer yaratacak işlere dönüşsün” ifadelerini kullandı. Bakan Kacır, “Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmekten başka seçeneği yok. Türkiye kritik teknolojilerde bir sıçrama, bir atılım ortaya koymadığı müddetçe biz orta gelir tuzağını aşamayız. Kişi başına gelirimizi otuz, kırk bin dolarlara çıkaramayız. Ha daha zengin olmamız çok önemli değil. Mevcutla yetinelim diyorsak dahi Şu coğrafyada tam bağımsızlık iddiamızı sürdüremeyiz. Yani bizi bu coğrafyada da rahat bırakmazlar. Dolayısıyla bizim her alanda muhakkak bu hamleyi gerçekleştirme zorunluluğumuz var” diye konuştu.
“AR-GE TEŞVİKLERİYLE BÜTÜNLEŞTİRECEĞİZ”
“Pek çok alanda aslında Türkiye son 20 yılda büyük bir atılım gerçekleştirdi. Bu atılımda şüphesiz bilim insanlarımızın, araştırmacılarımızın da eşsiz katkıları oldu. Ama biraz vites yükseltmeliyiz. Biraz daha heyecanımızı ve hızımızı artırmak zorundayız iş birliklerimizi daha ileri düzeylere çıkarmak zorundayız” hatırlatması yapan Kacır, “Ben bu programı önemsiyorum. Bakan yardımcılığım döneminde de dikkatle takip ettim. Ve elimizden gelen desteği de her daim sunmaya çalıştık. Dünyayla kıyasladığımızda mütevazı görülebilir. Ama Türkiye şartlarında da şimdiye kadar bu alana odaklanmış en önemli kaynağı aslında sağlamış olduk. Biz önümüzdeki dönemde bu kaynakları artıracağız Sizler yeter ki güçlü şekilde yolunuza devam edin. Yeter ki bu çalışmalar Türkiye’nin kalkınma yolculuğunda çarpan etkisi oluşturacak, katma değer yaratacak işlere dönüşsün” değerlendirmelerinde bulundu. Bakanlığın isminden 2018 yılında ‘Bilim’ çıkmış olsa etki alanı ve sorumluluk yetki alanından bilim faaliyetlerinin çıkmadığını vurgulayan Kacır, “TÜBİTAK, Türkiye Bilimler Akademisi, AR-GE teşviklerindeki çalışmalar halen bilimsel faaliyetlerle çok yüksek bir münasebetimiz bu alanlarda yüksek bir sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Ve bilim, sanayi ve teknoloji politikalarının bir arada olmasının da Türkiye için çok hayati olduğunun bilincindeyiz. Bu anlayışla halihazırda bilimsel çalışmalara sunduğumuz destekleri önemli ölçüde sanayi alanına sunduğumuz yatırım teşvikleriyle ve teknoloji ekosistemine sunduğumuz AR-GE teşvikleriyle önümüzdeki dönemde bütünleştireceğiz” dedi.
“ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİNİZİ GÜÇLENDİRİN”
Bakan Kacır, Platform yöneticilerine bazı uyarılarda da bulundu: “Platform kendi içindeki en zayıf halkası kadar kuvvetli oluyor. Yönetişimi yapanların problemlerinin üstünü örtmek yerine varsa problemler gerekirse oyuncu değişikliklerini hızlı yapmak gibi bir sorumluluğu var. Bir başka önerim sizlere uluslararası iş birliklerini güçlendirmek olacak. İçimize kapandığımız bir araştırma faaliyetine dönüşmemeli bunlar. Avrupa Birliği programlarıyla ilgili bazı çalışmalar dinledik, sunumlarda. Bunları çok değerli gördüğümü ifade edeyim. Bakan Kacır, “Sadece Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak bilmenizi isterim ki sonuna kadar yanınızdayız, arkanızdayız. Yeter ki bu işlerden bir an evvel Türkiye’nin kalkınma yolculuğuna katkı verecek. Tam bağımsızlık iddiasını güçlendirecek neticeler almak için sizler gayretlerinizi sürdürün. Bizler de elimizde ne varsa, hangi imkan varsa hem mevcutları harekete geçirmek hem de eksik kalanlar için de yeni imkanlar bulmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz” vurgusu yaptı.
“YENİ GÜÇLÜKLERE ÇÖZÜM ÜRETMEDE PLATFORM YAPILAR DEVREYE GİRİYOR”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, toplantıya ilişkin yaptığı değerlendirmede 1004 programının önemini anlattı: “Şimdi tabii şu an dünyada küresel boyutta ve ülkemizde karşılaştığımız güçlükler var. Yaşanan güçlükler. Bunun en iyi örneği pandemiyle birlikte başladı. Pandemi döneminde en gelişmiş ülkelerini dahi ne kadar hazırlıksız olduklarını gördük. İhtiyaçlara, sorunlara çözüm oluşturma amaçlı yeterli olunamadı. Ve şu an iklim odaklı başlıklara bakarsak gıda arz güvenliği, enerji güvenliği, su güvenliği işte kritik ham maddelere ulaşma noktasındaki güçlükler gittikçe artıyor. İşte 1004 platformları da tam bu amaca yönelik bizim 2018 yılında tasarlamış olduğumuz 2019 yılında başlangıcını yapmış olduğumuz ve bugün özellikle ilk 8 tanesi yürürlükte olan platformlarımızı dinlediğimiz zaman bunun amacına uygun katkı verme noktasında hızla ilerlediğini görüyoruz.
Ve bugünkü toplantıya özellikle Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın katılmış olması, YÖK Başkanımızın katılmış olması da bu işin ana aktörler tarafından sahiplenilmiş olması önemli. Burada Türkiye’nin geleceği açısından beklentinin çok daha kritik olduğunu bir diğer ifadeyle de daha fazla sorumluluk alınması gerektiğini gösteriyor. 20 tane dinlediğimiz 8’i mevcut, artık önemli bir ölçüde yolun yarısını geçmiş olan platformlarımızla daha yeni Ağustos ayında dahil olabilecek 12 platformumuzun, yeni başlamış platformlarımızın ülkemizin geleceğinde kritik teknoloji geliştirilmesinde ama daha da önemlisi bu teknolojilerin ülkemizin ihtiyaçları için çözüm oluşturma noktasında önemli misyon edineceğini, görevler edineceğini düşünüyorum. Bundan dolayı da başarılı, etkin bir toplantı değerlendirdiğimizi gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. Mandal, “Bu toplantının çıktılarını önce kendi aramızda değerlendireceğiz. Ve sonrasında da tekrar platform yöneticileriyle bir araya gelip daha iyi neler yapabiliriz bunları birlikte değerlendireceğiz” diyerek sürece ilişkin bilgi paylaştı.