Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte Kamu çalışanlarına ve sağlık çalışanlarına yapılacak ikinci yarıyıl maaş zam oranları hakkında sağlık çalışanları bilgilendiren Şube Başkanı Çeker “Emekliliğe yansımayan zam kabul edilemez” dedi.
YASA TASARISININ İÇERİĞİ
Haziran ayı enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte Kamu çalışanlarına ve sağlık çalışanlarına yapılacak ikinci yarıyıl maaş zam oranları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verilen yasa tasarısının içeriği hakkında Körfez Devlet Hastanesinde görev yapan çalışanlarını bilgilendirdi. Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker hastane çıkışında yasa tasarısının içeriği hakkında açıklamalarda bulundu.
TBMM BAŞKANLIĞINA SUNULDU.
Başkan Çeker yapmış olduğu açıklamada,”Haziran ayı enflasyon oranlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanması ile kamu görevlilerine 2023 yılının ikinci yarısı için yapılacak artış rakamlarına ilişkin kanun teklifi 05/07/2023 tarih ve 02 saylı kanun teklifi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM) başkanlığına sunuldu.
OLDUĞU GİBİ KABUL EDİLDİĞİNDE
TBMM Başkanlığına sunulan kanun tasarısı olduğu gibi kabul edildiğinde, taslağa göre 2023’ün ilk 6 ayında ortaya çıkan %11,77 oranındaki enflasyon farkı ve 2021 yılı toplu sözleşmesinde yer alan %6’lık artışın (kümülatif %17,55) üzerine 8 bin 77 TL’lik seyyanen zamla birlikte en düşük dereceli memur maaşı 22 bin TL seviyesine yükseltilecek.
DAR BOĞAZA MAHKÛM EDECEK
Ancak verilen 8 bin 77 TL’lik seyyanen artışın taban aylığa yapılmak yerine, ilave ek ödeme adı altında olması ve emekli maaşlarına yansıtılmaması, çalışırken alınan maaşla emekli maaşları arasındaki uçurumu daha da büyütecek, emeklilerimizi yaşadıkları dar boğaza mahkûm edecek bir uygulama olmuştur. Ek ödeme adı altında verilecek seyyanen artışın yürürlüğe konulması tarihi 15.07.2023 tarihi olması nedeniyle çalışanlara on beş günlük farklardan da mahrum bırakılmış olacaktır.
EK ÖDEME EMEKLİLİĞE YANSIMAYACAK
Yaşanan ekonomik gelişmeler ve memurların alım gücündeki erime dikkate alındığında; ilave ek ödemenin emekliliğe yansımayacağı hesaba katıldığında yapılan bu artışı olumlu bulmamız ve kabul etmemiz mümkün değildir.
YANLIŞTAN DÖNÜLMELİDİR.
Bunun yanında en düşük memur maaşının 22 bin TL seviyesine yükseltilmesi için belirlenen kriter, en düşük işçi maaşı olmuştur. Halbuki işçi maaşlarına yapılan artış Ocak 2023’ten itibaren geçerlidir ve bütün ödemeleri emekliliklerine de yansımaktadır. Halbuki Temmuz itibarı ile 22 bin TL olacak olan en düşük dereceli memur maaşının 11 bin 128 TL’lik kısmı emekli aylığı ve ikramiye hesabında dikkate alınmayacaktır. Doğurduğu adaletsizlikler çerçevesinde Türkiye Kamu-Sen olarak böyle bir uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir. Yol yakınken bu yanlıştan dönülmelidir.
EK ÖDEME EMEKLİLİĞE YANSITILMALI
Kanun teklifi TBMM’de revize edilmeli, en düşük dereceli memur maaşı 22 bin TL’ye yükseltildikten sonra enflasyon farkı ve %6’lık ikinci yarı yıl artışı üzerine eklenmelidir. Teklifte yapılacak düzeltme ile 8 bin 77 TL’lik ilave ek ödemenin emekliliğe de yansıtılması sağlanmalıdır. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık Sen Genel Merkezimizce bu aksaklığın düzeltilmesi için gerek teklifin TBMM’de görüşülmesi sürecinde gerekse 1 Ağustos’ta yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinde her türlü girişimde bulunacak, her platformda mücadelemiz sürdüreceğiz.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.