BİLKAR HUKUKSUZLUĞUN KURBANI

Batı Yakası TV
Batı Yakası TV  - Editör
6 Min Okuma

Gebze’nin yıllardır eğitim ve kültür anlamında bölgemize büyük değerler kazandıran, öğrenci yetiştiren en aktif sivil toplum kuruluşu Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Yayıncılık ve Üretim Kooperatifi (BİLKAR) kentte yürüttüğü faaliyetlerden dolayı hakkında soruşturmalar açılmasının ardından BİLKAR’ın var olan yerine kapatma ve 130 bin TL para cezası verilmesi tepkilere neden oldu.

Konu hakkında BİLKAR Yönetim Kurulu bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi;

BİLKAR, 1998’de kuruldu. 2006 yılından itibaren aktif olarak atölyeler üzerinden faaliyet yürüttü. BİLKAR gelenek olarak Köy Enstirülerinin ve Halk Evlerinin oluşturmuş olduğu izleği toplumsal, kültürel ve pedegojik olarak sahiplendi. Bu eksende parasız, kamusal, bilimsel, laik ve demokratik bir eğitimi savundu.

Eğitimde; hem piyasalaştırılan eğitime hem de dinselleştirilmeye karşı verilen mücadelenin bir parçası oldu.

BİLKAR bu perspektifle sanat ve kültürü üretme, toplumsallaştırma ve dayanışma faaliyeti yürüttü.

BİLKAR sanat ve kültür üretimini atölyeler üzerinden, çocukların özne olduğu, yaparak yaşayarak öğrendikleri, özgürleştikleri, kendilerini buldukları zeminlerde var oldu.

BİLKAR atölyelerdeki öğretmenlerin nitelikleri, alan hâkimiyeti ve kişiliklerine büyük önem verdi çünkü öğretmenler çocukları ve hayatı var ediyorlardı.

BİLKAR atölyeler üzerinden çocukların ve velilerin bizzat bilgi ürettikleri, doğrudan yönetime katıldıkları bir öz örgütlenmedir. Kısaca BİLKAR demokratik, çoğulcu, içinde işçilerin, kadınların, çocukların, yaşlıların, hayvanseverlerin olduğu büyük bir ailedir.

BİLKAR kenti toplumsal, kültürel, sanatsal ve estetik olarak çoğalttı, bilincini geliştirdi, güzellik anlayışını derinleştirdi. Bu alanda kentin kendisi oldu.

BİLKAR kendi atölyeleri üzerinden ürettikleri müzik, tiyatro, görsel sanatlar, şiir, kendi içinden yetişen kişilerle yapılan söyleşiler, sergiler, kültürel geziler, doğa yürüyüşleri vb etkinlikler düzenledi

BU KENTİN BİLKAR’A BORCU VAR

BİLKAR yerel, ulusal ve evrensel bir kültürün parçası olarak bu alandaki tüm üretimleri kente taşıdı. Türkiye’nin en önemli müzik insanları ve grupları, tiyatrocuları, yazarları, felsefecileri Kocaeli’nde yaşayan halkla buluşturdu.

Bu noktada kültürü, sanatı toplumsallaştırdı, kollektif bilinci geliştirdi, işçilerin ve emekçilerin özne olarak kendilerini bulmalarını sağladı. Bu kentin BİLKAR’a borcu var. Bu borç insani, ahlaki ve vicdanidir bunu görmek ve unutmamak gerekiyor.

BİLKAR’ın en önemli yanlarından biride dayanışma faaliyetleridir. Fakir öğrencilerin eğitim alması, burs verilmesi, müzik aleti dayanışması, depremzedelerle yapılan dayanışma faaliyetleri, ikinci el eşya ve elbise dayanışması, yaşlıların yanında olma, ihraç edilen öğretmenlere dönük faaliyetler, ekolojik mücadelenin parçası olma, sokak canlarının yanlarında olma, grevlerle dayanışma, milli bayramlar komitesinin içerisinde olma gibi dayanışma faaliyetlerinin hep öznesi oldu. BİLKAR dayanışmadır, dayanışmayı hak ediyor.

BİLKAR HUKUKSUZLUĞUN KURBANI

 BİLKAR, Ticaret Bakanlığına bağlı bilim sanat alanında bir kooperatiftir. Tüzüğü gereği müzik, resim, dans, yayıncılık, heykel, sergiler açma, fotoğraf, fuar ve festivaller düzenleme gibi alanlarda faaliyet yürüteceğine dair Ticaret Bakanlığı tescil vermiştir. Bu noktada yıllarca Gebze halkına yönelik olarak müzik, resim, dans, tiyatro, drama, edebiyat, felsefe, bilim alanlarında faaliyet yürütmüştür. Kısa zamanda Gebze halkı BİLKAR’ı bağrına basmıştır. BİLKAR kitleselleşmiştir, her alanda üretim yapar hale gelmiştir.

Eğitimdeki piyasalaşma ve dinselleşme, çıkarılan yasalar, genelgeler, özel okulları ve etüt merkezlerini çoğaltmıştır. Bizzat bakanlık özel okullara ve etüt merkezlerine ilk yıllarda öğrenci başına para bile vermiştir. Şu an özel okullar kamu okullarının yarısı kadardır. Kültür sanat alanında da özel kurumlar açılmıştır. Hem özel kurumlar hem de çeşitli çevreler bu noktada BİLKAR’ın kamusal bilimsel ve laik fayda içeren, çocuklardan ve halktan yana nitelikli eğitim veren, halkın BİLKAR’dan aylık aidat parasına tekabül eden paralarla eğitimden yararlanma halini kendilerine tehdit olarak görmüşlerdir.

Milli Eğitim Bakanlığının çıkarmış olduğu genelgeyi fırsat bilip BİLKAR’ı çok yönlü şikâyet etmişlerdir. Çıkarılan bu genelgeyle aslında bu iki bakanlık karşı karşıya gelmişlerdir. BİLKAR’ın kooparatif olma ve amaçları Milli Eğitim Bakanlığının çıkardığı genelge ile devre dışı bırakılmıştır.

BİLKAR olarak Ticaret Bakanlığına dönük Ticaret İl Müdürlüğü ile yaptığımız yazışma görüşmeler sonuçsuz kalmıştır. Bu haliyle BİLKAR’ın  kooperatif olma formu ortadan kalkmış resmen şirket olun denilmiştir.

2022 BİLKAR kongresinde, ‘Şirket olmayacağız piyasa ilişkilerine bulaşmayacağız halktan yana kamusal, toplumsal fayda içeren faaliyetlerimize devam edeceğiz’ dedik.

Bu kararımızdan sonra kentte yürüttüğümüz faaliyetlerden dolayı hakkımızda soruşturmalar açılmıştır. Basın üzerinden BİLKAR hedef gösterilip itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır.

Kocaeli Valiliğine yapılan şikâyetler sonrası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve altı kurum (Maliye, Emniyet, Belediye, Sağlık vb) birleşmiş, BİLKAR 6-7 kere denetlenmiştir. Hiçbirinde bir şey bulunamamıştır.

Son yapılan şikâyetle birlikte yeni taşındığımız Eşrefbey İlkokulunun karşısındaki yerde resmen illegal örgüt muamelesi çekilmek istenmiştir. Yaptığımız müdahalelerle tavırları değişmiştir fakat hakkımızda haksız ve hukuksuz tutanak tutulmuştur. Bu tutanak neticesinde BİLKAR’ın var olan yerine kapatma ve 130 bin TL para cezası verilmiştir.

Çok hızlı girişimlerde bulunup hem Belediyeye hem Kocaeli Valiliğine açtığımız yürütmeyi durdurma davaları aleyhimize sonuç vermiştir.

Ardından Kocaeli Bölge İdare Mahkemesi bizi haklı bulmuştur. Kocaeli Valiliği bir üst mahkemeye itiraz etmiştir. İstinaf Mahkemesi de bizi haklı bulmuştur. Kocaeli Valiliği bunun üzerine Danıştaya başvurmuştur. Danıştay gerekçeli kararında hukuksal hiçbir gerekçe sunmadan BİLKAR’ı haksız bulmuştur.

       Bu arada Belediyenin açtığı iki davayı da kazandık. 

       Bu karar insani, vicdani ve hukuki değildir. Bu karar kamuoyunun vicdanını yaralamıştır. BİLKAR’a 130 bin TL para cezası verilip kesinleştirilmiştir.

BİLKAR, 18 yıldır bu kentte mücadele ediyor BİLKAR halkın tüm kesimlerine dokunmuştur. BİLKAR dayanışmayı hak eden bir kurumdur. BİLKAR’ın parası yoktur, biriktirdiği insanlar ve dostları vardır. BİLKAR her noktada sorumluluk almıştır,  hiçbir zaman sorumluluktan kaçmamıştır.

BİLKAR üyeleri ve dostları gerekli sorumluluk ve dayanışma göstermez ise; BİLKAR yönetimi olarak bu sorumluluğu her zaman olduğu gibi yine alacağız.

Halkın yolunda kültür sanat alanında bu kentin her yerinde ter ve emeğimiz var. Olmaya da devam edecek.       

Sevgiyle, dostlukla, dayanışmayla…

Bu haberi paylaş
Yazar Batı Yakası TV Editör
Takip Et:
Batı Yakası TV - Bölgenin Tek İnternet Televizyonu
yorum Yap