12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle açıklama yapan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Çocuk işçiliğinin çocukları sosyal yaşamdan uzaklaştırdığını, okuldan uzak kalmasına neden olmakla birlikte çocukların şiddet ile istismara maruz kalma riskini arttırdığına dikkat çekti. Vali Yavuz çocuk işçiliğini bitirmek yetişkinler, ebeveynler, kamu, özel sektör, sivil toplum olarak herkesin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle Vali Seddar Yavuz’un açıklaması şöyle; ‘’ çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda toplumsal farkındalığın ve sosyal sorumluluğun artırılması açısından anlamlı bir gündür.
Uluslararası Çalışma Örgütü, 15-24 yaş grubunu genç işçi kabul ederken, 15 yaşın altında aile bütçesine katkıda bulunmak ya da yaşamını kazanmak amacıyla çalışanları “çocuk işçi” veya “çalışan çocuk” olarak adlandırmaktadır.
Türkiye’de çocuk işçiliği biçimleri sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde, tarımda aile işleri dışında ücret karşılığı gezici ve geçici tarım işlerinde çalışma olarak belirlenmiştir. Çocuk işçiliği çocukları sosyal yaşamdan uzaklaştırmakta, okuldan uzak kalmasına neden olmakla birlikte çocukların şiddet ile istismara maruz kalma riskini arttırmaktadır.
Çocuktan İşçi Olmaz!
Çocuk işçiliğini bitirmek yetişkinler, ebeveynler, kamu, özel sektör, sivil toplum olarak hepimizin sorumluluğunda.
Kocaeli Valiliği olarak çocuk işçiliğiyle mücadele kapsamında çok yönlü çalışmalar yürütmekteyiz. Buna önemli bir örnek olarak Valiliğimiz himayelerinde yürütülen “ÖNEM” projesi ile çocuk işçi adayı olabilecek ve projemizde belirtilen dezavantaja sahip evlatlarımızla yakından ilgilenmekte, hamilerimiz vesilesiyle onlara doğru rol model olarak çocukların sokakta çalıştırılmasının engellenmesi, sokakta karşılaşabilecekleri risklerden korunmaları ve eğitim hayatlarına devam etmeleri için gayret göstermekteyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nün çocuklarımız için aydınlık yarınların müjdecisi olmasını temenni ediyor, çocuklarımızın sağlıklı, sosyal ve ekonomik olarak yetişmesine imkân sağlayacak, çocuk işçiliği ve istismarının olmadığı bir yaşam diliyorum.’’