KOCAELİ’NİN GÜVENLİK VE ASAYİŞ KONULARI MASAYA YATIRILDI

Batı Yakası TV
Batı Yakası TV  - Editör
17 Min Okuma

Halkın huzur ve güvenliğinin korunması ve sürdürülmesi için terörle mücadeleden orman yangınlarına kadar birçok konunun ele alındığı Genişletilmiş İl Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısı, Vali Seddar Yavuz başkanlığında gerçekleşti.

Karamürsel Alp Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya Deniz Eğitim ve Öğretim Garnizon Komutanı Tümamiral Erhan Aydın, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Ali Tuna Baysal, Vali Yardımcıları Mustafa Ayhan ve Ali Ada, İlçe Kaymakamlarımız, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Murat Bozkurt, Sahil Güvenlik Kuzey Marmara Grup Komutanı Binbaşı Ziya Can Gürsoy ile ilgili kurum müdür ve yetkilileri katıldı.

Vali Seddar Yavuz, toplantı öncesi vatandaşlarımızı daha detaylı bilgilendirmek adına canlı yayın aracılığıyla Kocaeli’de asayiş ve güvenlik çerçevesinde Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalara ilişkin istatistiki verileri tüm kamuoyu ile paylaştı. 

Kocaeli ilimizde bir ay içerisinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler paylaşan Vali Yavuz, açıklamalarında ilk olarak terör ve göçle ilgili mücadelede yapılan çalışmalara değinerek şunları söyledi: “Değerli Kocaelili kardeşlerim, terör örgütleri ile amansız bir mücadele yürütüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başına bela edilmiş taşeron terör örgütleri ile gerek ülkemiz içerisinde gerek sınırlarımızın dışında kararlı mücadelemiz devam ediyor. Bu kapsamda ilimizde bir ay içerisinde terörle mücadele kapsamında 10 adet operasyon gerçekleştirilmiş, 24 gözaltı yapılmış, 1’i tutuklanmış, 23’ü de Adli Kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Diğer taraftan yakın coğrafyamızda meydana gelen iç kırışıklıklar, iç savaş ve işgaller nedeniyle ülkemiz maalesef bir düzensiz göç akınına uğramıştır. Düzensiz göç ile de mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor. Bu kapsamda tavizsiz bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Yine emniyet ve jandarmamız sahada yoğun kontroller gerçekleştiriyor ve özellikle organizatörlerle ilgili de yakalamalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda; 15 göçmen kaçakçılığı operasyonu gerçekleştirilmiş, 16 organizatör yakalanmış, 8 organizatör tutuklanmış ve 436 düzensiz göçmen de bir ay içerisinde yakalanmıştır.”

Emniyet ve Jandarma Birimlerimiz GBT Kontrollerini Sürdürüyor

Organize suç çeteleri ile de mücadelemiz devam ediyor diyen Vali Yavuz, kaçakçılığa da değinerek şunları kaydetti:  “Bu kapsamda: 5 operasyon gerçekleştirilmiş ve 11 gözaltı yapılmıştır. Yine vergi kaybına sebep olan kaçakçılıkla da mücadelemiz devam ediyor. Bu kapsamda: 23 operasyon gerçekleştirilmiş ve 5 kişi gözaltına alınmış; 94 tabanca, 31 kurusıkı tabanca,  599 paket kaçak sigara, 15 av tüfeği ve 55 kesici alet, 850 civarında da sahte parfüm yine bu kapsamda ele geçirilmiştir. Mali suçlarla da yine mücadelemiz devam ediyor. Bu alanda da 5 operasyon gerçekleştirilmiş, 3 gözaltı yapılmıştır. Mafya tipi suç örgütleri çökertilmeye devam ediyor. Bu süreç içerisinde 4 Bin 396 asayiş olayı meydana gelmiş ve 584 kişi yakalanmıştır. Yine aranan şahıslara ilişkin yapmış olduğumuz çalışmalar hızla devam ediyor. Özellikle hüküm giymiş ya da ifade alınması gibi çeşitli vesilelerle aranan şahıslara ilişkin de yine emniyet ve jandarmamız GBT kontrolleri gibi planlı çalışmalar yapmak suretiyle bunları yakalayıp adalete teslim etmek için mücadele ediyor. Bu kapsamda son üç ay içerisinde 4 Bin 929 kişinin yakalaması sağlanarak adli makamlara teslim edilmiştir. Dezenformasyon, çeşitli algı operasyonları, insanların şeref ve itibarlarına yapılan suikastler, terör iltisaklı propagandalar olmak üzere yine bu konuda 21 çalışma gerçekleştirilmiş ve 13 şahıs hakkında adli işlem yapılmıştır.” 

Kırmızı Işık İhlalinde Tolerans Göstermemiz Mümkün Değildir

Vali Yavuz, trafik olaylarına ilişkin istatistiki bilgileri de paylaşarak şunları söyledi: “Can ve mal kayıplarına sebep olan ve hepimizi derinden etkileyen trafik olayları ile ilgili de yine yoğun bir şekilde çalışma gerçekleştiriyoruz. Hepimizin bildiği gibi ilimizde elektronik denetleme sistemi (EDS) 15 Nisan 2024 tarihinden itibaren çalışmaya başlamıştır. İlimizde 8 hız koridoru, 21 kırmızı ışık ve 19 park yasağı ihlali tespit sistemi bulunmaktadır. Özellikle belirtmek istiyorum ki 15-21 Nisan 2024 tarihleri arasında EDS sistemi kapsamında yapılan tespitlere göre ihlallerin maalesef %40’ı kırmızı ışık ihlalidir. Bu kabul edilebilir bir oran değildir. Yani her 100 trafik ihlalinden 40’ı maalesef kırmızı ışıkta geçmektir. Bu açık bir şekilde gösteriyor ki trafik kazalarının, yaralanmaların ve ölümlerin en önemli sebebidir. Bu açıdan bir kez daha tüm halkımızı özellikle ikaz ediyoruz: ‘kırmızı ışık ihlalinde tolerans göstermemiz mümkün değildir ve bu oran Kocaeli‘ye yakışan bir oran değildir’. Bu bir haftalık süre içerisinde 12 Bin 265 trafik ihlali meydana gelmiş ve maalesef 4 Bin 818’i kırmızı ışık ihlalinden oluşmuştur.”

EDS‘nin Önemli Bir Sorunu Çözeceğine İnanıyorum

Açıklamalarında EDS’lere de yer veren Vali Yavuz: “EDS’nin ilimizde önemli bir sorunu çözeceğine ben şahsen bu şehrin Valisi olarak inanıyor ve güveniyorum. Nitekim son bir hafta içerisinde maddi hasarlı kazalarda %8, yaralanma sayısında da %7 oranında bir düşüş meydana geldiğini kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Trafikte yoğunluk oluşturacağı şeklindeki iddiaların tamamen yersiz olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Nitekim arkadaşlarımız bütün kameraları detaylı bir şekilde çalıştılar ve trafik yoğunluğu oluşturmadığı konusunda net bir kanaatimiz var. Bu noktada özellikle Kocaelili kardeşlerimden EDS sistemine destek vermelerini ve %40 gibi sadece kırmızı ışık ihlali olan test ettiğimiz bir alanın ne kadar önemli bir soruna çözüm getireceğini, kavuşturacağını da bir kez daha Kocaelili kardeşlerimin ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”

Trafik Kazalarının Önlenmesi Toplumumuzun Duyarlılığı ve Desteği ile Çözülebilir

 Yaralanmalı ve ölümlü kazalara değinen Vali Yavuz, il genelindeki kaza oranları hakkında şunları kaydetti: “Kazalar, içimizi yakmaya devam ediyor. Maalesef kaza yerinde hayatını kaybeden 11 kardeşimiz var. Bu kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da şifalar diliyorum. Bizim görevimiz vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini korumaktır ve bu konuda kararlı olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Trafik kazalarının önlenmesi de diğer suçlar da olduğu gibi toplumumuzun duyarlılığı, desteği ve bu konuda göstereceği hassasiyet ile çözülebilir. Dolayısıyla alınmış olan tedbirler, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini engellemek için değil, bizatihi onların yaşam haklarını, mal emniyetini korumak için alındığını bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum.”

Hassas Olan Belirli Bölgelere Giriş Kısıtlamaları Getireceğiz

Orman yangınları ile ilgili tedbir ve kısıtlamaların başlayacağını sözlerine ekleyen Vali Yavuz bu konudaki hassasiyetini ifade ederek vatandaşlarımıza hatırlatmalarda bulundu: “Bahar aylarından yavaş yavaş Haziran ayı ile birlikte yaz aylarına gireceğiz. Dolayısıyla küresel ısınma, iklim değişikliği gibi hususlar vesilesiyle orman yangınlarının hepimizi üzdüğünü, akciğerimiz ve geleceğimiz olan ormanlarımızın da yok olduğunu geçen yıllarda hep müşahede ettik.  Dolayısıyla ormanları kendimizi korur gibi korumak, gözümüz gibi bakmak elbette bizim en önemli vazifemiz olması gerekir. Hatta sadece bu kamu idarelerinin değil her bir vatandaşımızın, bu ülkede yaşayan her bir kardeşimizin birinci önceliği olması gerekir. Bu kapsamda dört yıldır önemli tedbirler aldık, uyguladık ve alınan bu tedbirler sayesinde TÜBİTAK yangını dışında büyük yangınlar olmadı çok şükür. Bu yıl içerisinde de daha sonra tarihini açıklayacağımız bir süre içerisinde ormanlık alanlara özellikle hassas olarak nitelendirdiğimiz belirli bölgelere giriş kısıtlamaları getireceğiz. Aklına esenin çadırını alıp kimseye haber vermeden kamp yapması, ateş yakması gibi konuların kabul edilebilir olduğunu asla düşünmüyorum. Bu nedenle akciğerlerimiz olan ormanları her bir kardeşimizin gözü gibi koruması ve bakması gerekir. Bizim mesire alanlarımız var, kamp alanlarımız var, rotalarımız var dolayısıyla belirlediğimiz alanlar dışında kontrollü girişler ve hatta tamamen girişlere kapalı bölgeleri sizlerle ve kamuoyuyla ileriki günlerde paylaşmış olacağız. Bu konuda biraz önce söylediğim gibi toplumun tüm kesimlerinin destek vermelerini rica ediyorum.” 

Turizmde de Emin Adımlarla İlerliyoruz; Geçen Yıl 400 Bin Yabancı İlimizde Konakladı

Kocaeli’nin huzuru için yoğun bir mesai harcıyoruz diyen Vali Yavuz, birçok alanda ülkemize başkentlik yapan Kocaeli’nin turizm alanında da ilerlemeler kaydettiğini belirterek şunları söyledi: “Ülkemizin bilim, sanayi ve teknoloji üssü, bilişim ve inovasyonun başkenti Kocaelili kardeşlerime bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Her bir Kocaelili kardeşimiz bu şehrin marka değerine değer katmaya ve bu şehri yüceltmeye devam ediyor. Elbette bu şehir çok göç almış ve İstanbul’dan sonra en fazla vergi veren bir şehir olarak gerçekten sosyolojisi de, hareketliliği de bir başka noktada değerlendirilmesi gereken bir şehir. 2 Milyon 100 Bin nüfusu olan bir şehir olarak düşünemeyiz çünkü lojistik, teknoloji ve liman başkentidir.  Turizmde de önemli bir merkez olma yolunda hızla devam ediyor. Nitekim bu şehirde geçen yıl 2 Milyon 400 Bin geceleme gerçekleşti ve bu sayının 400 Bin’i yabancıydı. Artık biz yavaş yavaş Kocaeli‘yi turizm kenti olarak da tanımlayabiliriz. O yüzden turizmle ilgili de yine toplumun tüm kesimleri ile birlikte tedbirler alıyor, özellikle şehrimize gelen misafirlerimizin kültürümüzü, tarihimizi tanıması,  şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sunması için yine tedbirler almaya devam ediyoruz.”

Her Yabancı Kaçak Göçmen Değildir, Mobil Göç Noktalarımızda Bunları Sorguluyoruz

Turistlerin farklı bir boyutta değerlendirilmesi gerektiğini belirten Vali Yavuz, hiçbir kaçak göçmene izin verilmediğini ve kontrollerin sıkı bir şekilde devam ettiğini belirterek vatandaşlarımızdan duyarlı olmaları gerektiğini şu sözlerle ifade etti: “Her yabancıyı göçmen olarak değerlendirmek doğru değildir. Bu noktada ilimizin farklı noktalarında mobil göç noktalarımız var dolayısıyla mobil göç noktaları ile birlikte biz zaten şehrimize gelen yabancıları sorguluyoruz, anında yasal giriş olup olmadığına bakıyoruz ve yasal girişi olan eğer bir turist ise de onları huzursuz etmeden işlemleri tamamlayarak şehrimizde tatil yapmalarına imkan sunuyoruz. Eğer yasa dışı yollarla ülkemize gelmişse veya yasal yollarla gelip gerekli süre içerisinde ülkemizden çıkmamışsa da göç idaremiz gerekli tedbirleri alarak geri gönderme merkezimizde işlemlerini gerçekleştiriyor. O yüzden her alanı düşünen, her alanda tedbir alan bir devlet anlayışıyla yolumuza devam ediyoruz. Gerek içişleri Bakanlığımızın talimatları gerek Valiliğimizin mahalli olarak tespit ettiği hususları kaymakamlarımızla, il emniyet müdürlüğümüz ve jandarmamızla görüşüp konuşuyor, istişarelerde bulunuyoruz.”

Bu Aldığımız Tedbirler, Kocaeli Kardeşlerimizin Huzuru ve Ormanlarımızın Yok Olmaması İçin

Çiftçilerimize seslenen Vali Yavuz, ot yakmalarına ilişkin ikazlarda bulunarak bu konuda hassasiyet göstermelerini istedi: “Özellikle çiftçilikle uğraşan kardeşlerimize otlarını yakmamalarını bir kez daha rica ediyorum. Bu mevsim anız yakma mevsimi değil ancak bahçelerini temizleyen kardeşlerimiz bunları imha etme yolu olarak yakmayı tercih ediyor ve maalesef biraz önce söylediğim iklim değişikliği vesilesiyle de yangınlara sebebiyet veriyorlar. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bir duyuru yayınlayacağız, ot,  anız ve artık yakılmasına müsamaha etmeyeceğiz. Bütün bu aldığımız tedbirler Kocaelili kardeşlerimizin huzuru ve güvenliği, ormanlarımızın yok olmaması içindir. Çünkü biz Türkiye’yi daha yeşil bir Türkiye yapmak için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla, duyarlı vatandaşlarımızla birlikte yoğun bir mesai harcıyoruz. Her bir dalımız, her bir fidanımız bizim için kıymetli. Ben vatandaşlarımızın bu hassasiyette olduğuna gönülden inanıyorum.”

Vatandaşlarımızın Sokakta Güvenle Dolaşmasını Sağlayacak Her Türlü Tedbiri Alacağız

Gündemin yoğun olduğunu belirten Vali Yavuz, toplantıda sokak hayvanları ile ilgili sorunu her yönüyle tekrar ele alacaklarını ve bu noktada yasal olarak sorumlulukları olan belediyelerin yaptıkları çalışmaları, alınan önlemlerin takip edileceğini belirterek şunları kaydetti: “Sokak hayvanları ile ilgili özellikle konuyu tekrar konuşacağız; kısırlaştırma rakamlarını, hangi belediyenin barınağı var, hangisi kısırlaştırma işlemlerinin etkin bir şekilde yapıyor, bütün bunları detaylı bir şekilde çalışacağız. Mevzuatımızda görev olarak tebliğ edilmiş tüm hususların gerçekleştirilmesi için denetim ekiplerimiz sahada olacak. O yüzden herkes yasanın vermiş olduğu görev ve sorumluluklarını yerine getirecek ve verilen yetkiler doğrultusunda gerekli çalışmaları zaman kaybetmeden yapacak. Özellikle tekrar ediyorum, vatandaşlarımızın sokakta güvenle dolaşmasını sağlayacak her türlü tedbiri almak bu şehrin Valisi olarak başta benim, buradaki çalışma arkadaşlarımın ve yasayla görev tanımı yapılan tüm idarelerin görev ve sorumlulukları arasında bulunuyor. Bir kez daha Kocaelili kardeşlerimize en içten sevgilerimi, saygılarımı sunuyor, işlerinde kolaylıklar ve huzurlu günler diliyorum.” dedi.

Vali Seddar Yavuz’un yaptığı basın açıklamaları sonrası Genişletilmiş İl Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Toplantısına geçildi.

Orman Yangınlarıyla Mücadele Kapsamında Yapılan Çalışmalar ve Alınacak Tedbirler Değerlendirildi

Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle hava sıcaklıklarında görülmesi muhtemel artışlar ve ormanlık alanda yoğunlaşan insan ve araç hareketliliği ile kusurlu davranışlar neticesinde orman yangınlarının meydana gelebileceği değerlendirildiğinden, ormanların özelliklerine göre detaylı çalışmaların yapılarak bu noktada uygulanacak tedbirler ve alınacak kararlar doğrultusunda kapsamlı istişareler yapıldı.

Sokak Hayvanlarıyla İlgili Yapılan Çalışmalar ve Atılacak Adımlar İstişare Edildi

Sokak hayvanlarının tedavisi ve kısırlaştırılması başta olmak üzere yasayla Belediyelere verilen iş ve işlemlerin yerine getirilmesi noktasında yapılan çalışmalar hakkında ki bilgilendirmeler sonrasında, Vali Seddar Yavuz’un talimatlarıyla Vali Yardımcısı başkanlığında kurulan ve ilgili birim yetkilerinin de üyesi olduğu komisyon marifetiyle Belediyelerin sokak hayvanlarıyla ilgili yaptıkları çalışmalarla ilgili denetimlere bir an önce başlanılması ve takibinin de aksatılmadan yapılması kararlaştırıldı.

Düzensiz Göçle Mücadele Kapsamında Yapılan Çalışmalara Kararlılıkla Devam Edilecek

Ülkemize, ilimize kaçak yollarla gelen veya izinli bir şekilde geldiği halde süreye riayet etmeyen yabancılarla ilgili güvenlik güçlerimiz ve mobil göç merkezleri vasıtasıyla yapılan çalışmalara artan oranlı olarak devam edilmesi, sınır dışı dahil diğer iş ve işlemlerin kararlılıkla sürdürülmesi noktasında değerlendirmeler yapıldı. 

Suda Boğulmaları Önlemek İçin Çalışmalara Vakit Kaybetmeden Başlanacak

Yaklaşan yaz mevsimi nedeniyle suda boğulmaların önüne geçmek için her yıl yapılan çalışmalara vakit kaybetmeden başlanılması, daha önce meydana gelen olaylar üzerinde yapılacak değerlendirmeler doğrultusunda, olayların yaşandığı yerlere gerekli uyarı levhalarının koyulması dahil gereken bütün tedbirlerin bir an önce alınmasına karar verildi.


Endüstriyel Kazaların Önlenmesi İçin Sanayi Kuruluşlarının Denetimleri Devam Ediyor


Büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve etkilerinin azaltılması temel amacı, tehlikeli maddeler içeren kuruluşlarda büyük ölçekli endüstriyel kazaların önlenmesi ve bu kazaların insan sağlığı ile çevreye verebileceği potansiyel zararların en düşük seviyeye indirilmesini sağlamak için gereken önlemler noktasında değerlendirmeler yapılmıştır. 
Bu noktada kimyasal tesislerin operasyonlarından kaynaklanabilecek riskleri azaltmak, çevresel standartları artırmak ve bölgemizin ekolojik dengesini korumak amacıyla Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İl Afet ve Acil durum Müdürlüğü (AFAD), İZAYDAŞ, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden oluşan bir komisyon oluşturularak çalışmalarına başlamıştır.

Komisyon, kimyasal tesislerin faaliyetlerini ayrıntılı bir şekilde inceleyerek, mevcut durumun derinlemesine bir analizini yapmakta ve gelecek dönemlere yönelik stratejik planlamalar gerçekleştirmektedir. ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik (BEKRA)’ çerçevesinde bu faaliyetler icra edilmekte olup, komisyonca belirlenen 12 işletme ziyaret edilerek bilgilendirme ve tespit faaliyeti yürütülmüştür. 
Yapılan bilgilendirme ve tespitlere göre her kurumun görev alanına göre sürecin devamında düzeltme ve denetleme faaliyetlerini yürütmesine, ilimizin güvenliği ve çevresel sürdürülebilirliği konusundaki çalışmalarına devam edilmesine karar verilmiştir. Genel Asayiş Uygulamaları Noktasında Değerlendirmeler Yapıldı

Toplantı; terör örgütlerinin faaliyetleri, uyuşturucu ile mücadele, trafik, okul güvenliği, aranan şahısların yakalanması ve diğer asayiş olaylarıyla ilgili kurumlar tarafından yapılan faaliyetlere ilişkin sunumların gerçekleştirilmesi ve gündem maddelerinin değerlendirilmesiyle ile devam etti.

Yapılan çalışmaların tüm yönleriyle değerlendirilip koordinasyon gerektiren konular ile emniyet ve asayişin temini, muhafazasına ilişkin alınan tedbirlerin görüşülmesi, istişarelerin yapılması ile toplantı sona erdi.

Bu haberi paylaş
Yazar Batı Yakası TV Editör
Takip Et:
Batı Yakası TV - Bölgenin Tek İnternet Televizyonu
yorum Yap