Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Tayfun Tosun, Kocaeli ekonomisinin mevcut durumu ve ülke ekonomisine katkıları hakkında açıklama yaptı. Ülke ekonomisinin ana kaynaklarından biri olan Kocaeli’nin, stratejik konumu sayesinde Asya, Avrupa ve Afrika geçiş noktası olarak öne çıkmakta olduğu, Kuzey ve güney arasındaki bağlantı noktalarından biri olan Kocaeli’nin jeolojik yapısı ve ulaşım olanakları sayesinde sanayileşme ve lojistik sektöründe oldukça gelişmiş bir konumda yer almakta olduğunu vurgulayan Tayfun Tosun, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde ve dış ticaret dengesinin sağlanmasında önemli bir rol üstlenen, gelişmiş sanayi altyapısı, stratejik konumu ve güçlü lojistik ağı ile Kocaeli’nin, ülkemizin ekonomik kalkınmasına ve dış ticaretteki gücüne önemli katkılar sunmaya devam etmekte olduğuna dikkat çekti. Tafun Tosun şöyle devam etti; ‘’
Bölgemizin lojistik ve sanayi altyapısı şu şekilde özetlenebilir:
241 adet antrepo,
33 adet liman ve iskele,
22 geçici depolama alanı ile hizmet vermekteyiz.
Bu altyapı sayesinde, Kocaeli ilimiz sadece Türkiye’nin değil, uluslararası ticaretin de merkezi konumundadır.
2024 Yılı Eylül Ayı Dış Ticaret Rakamları
Eylül ayında dış ticaret verilerimiz dikkat çekici bir seyir izlemiştir:
İhracat, geçen aya göre %13,4 artarak 3 milyar 978 milyon dolara ulaşmıştır.
İthalat ise, %10,46 azalarak 6 milyar 235 milyon dolar seviyesine inmiştir.
Dış ticaret hacmi, %2,46’lık bir düşüşle 10 milyar 213 milyon dolar olarak kaydedilmiştir.
İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %63,8 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran, ülkemizin dış ticaret açığını kapatma yönünde önemli bir gösterge niteliğindedir.
2024 Yılı İlk 9 Ay Değerlendirmesi
2024 yılının ilk 9 ayını geçen yılın aynı dönemiyle kıyasladığımızda şu gelişmeler yaşanmıştır:
İhracat, %5,91 oranında artarak 32 milyar 309 milyon dolar olmuştur.
İthalat, %5,41 oranında azalarak 61 milyar 224 milyon dolar seviyesine gerilemiştir.
Dış ticaret hacmi, %1,79 azalarak 93 milyar 533 milyon dolara ulaşmıştır.
İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %52,77 olarak gerçekleşmiştir. Bu, ihracatçılarımızın global pazarda daha fazla yer edinmeye başladığını göstermektedir.
Vergi Tahsilatı Rakamları
Eylül ayında Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü aracılığıyla toplamda 39 milyar 682 milyon TL vergi tahsilatı gerçekleştirilmiştir. Türkiye genelinde gümrüklerde toplam vergi tahsilatı ise 142 milyar 237 milyon TL olup, bölgemizin payı %27,90 olarak belirlenmiştir. Kocaeli ilimizde yılın ilk 9 ayında yapılan toplam vergi tahsilatı ise 366 milyar 227 milyon TL olarak kaydedilmiştir. Bu rakamlar, bölgemizin ülke ekonomisine katkısının somut bir göstergesidir.
İhracat Pazarlarımız
Eylül ayında, ülkemizden en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla;
Almanya: 1,7 milyar dolar,
Amerika Birleşik Devletleri: 1,4 milyar dolar,
İngiltere: 1,3 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.
Toplamda, 161 farklı ülkeye ihracat yapılmış ve 46.612 ihracatçı firma bu sürece katkı sunmuştur. Kocaeli ilimiz, 2 milyar 906 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye genelinde ikinci sırada yer alarak, ülkemizin dış ticaretine büyük bir katkı sağlamaktadır.
Sonuç
Kocaeli, Türkiye’nin ekonomik büyümesinde ve dış ticaret dengesinin sağlanmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Gelişmiş sanayi altyapısı, stratejik konumu ve güçlü lojistik ağı ile Kocaeli, ülkemizin ekonomik kalkınmasına ve dış ticaretteki gücüne önemli katkılar sunmaya devam etmektedir.
Bu vesileyle, Kocaeli’nin ekonomiye olan katkısının farkındalığını artırmak ve geleceğe daha güçlü adımlarla ilerlemek adına hep birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirtmek isterim.